Skip to main content

VORTEX

ABB VORTEX DEBİMETRELER

Dijital sinyal işleme (DSP) ve gelişmiş filtreleme teknikleriyle donatılmış olan ABB’nin bu yenilikçi akış ölçerleri kimya veya petrokimya, petrol ve gaz endüstrisi veya enerji üretimi olsun, vorteks akış ölçerler hemen hemen her endüstride kullanılabilir.

Entegre akış bilgisayarı işlevi, buhar ve enerji ölçüm uygulamaları için özel olarak tasarlanmış bir cihazla kütle ve enerjinin doğrudan ölçülmesini sağlar.

ABB‘nin vorteks debimetrelerinin sağlam tasarımı, sıvı, gaz ve buhar ölçümlerinde yüksek performans ve güvenilirlik sağlar. 

ABB Vortex akış ölçer, akış düzenleyici ile birleşik, hassas ölçüme ve daha geniş ölçüm aralığına sahip, harici basınç ölçümünü transmiterine direkt olarak bağlayabilen ve kızgın buhar uygulama alanları gibi karmaşık hesaplamaları yapabilen, ebnerji hesaplayan çok yönlü bir cihazdır.

ABB Vorteks debimetrelerin içerisinde, vorteks debimetreler içerisinde, akış profilini kesen ve bariyer görevi gören bir gövdeye sahiptir. Ölçüm tüpündeki mekanik sensör, çok küçük basınç farklarını bile algılar. Akış olmadığında girdap oluşmaz fakat akış hızı belli bir hıza ulaştığında gövde içinde girdaplar oluşur. Mekanik bir sensör tarafından algılanan ve gözlenen bu yüksek ve alçak basınç girdapları, karışık girdap yolu olarak bilinen  döngüyü meydana getirir. Değişken basınç bölgeleri, geçen girdapların frekansına karşılık gelmektedir.

Mekanik sensör, titreşimlerden etkilenmeden 1G’ye kadar olan debiyi ölçmeyi mümkün kılar. Ardışık 2 girdap arasındaki mesafe belirli bir hacme karşılık gelir. Bu şekilde geçen girdaplar sayılarak toplam akış hesaplanır. Akış arttığında, ölçülen girdapların frekansı artar. Akış hızının oluşturduğu girdaplar için minimum değerler vardır. Büyük çaplarda, tespit edilemeyen girdap dalgaları, kesiti küçülterek ve hızı artırarak tespit edilebilir. Kesitin daralması hızı arttırdığı için akışa direnç oluşturabilir ancak ölçüm doğruluğu bu değişiklikten etkilenmez.

Yerleşik sıcaklık sensörleri ile kütlesel akış ölçümü yapılabilir. Aynı zamanda bu kütlesel ölçüm yapan sensörler ile doymuş buhar ve proses gazı için kütle ölçümleri yapmakta mümkündür.

Proses otomasyon teknolojisinde etkin rol oynayan ABBendüstriyel proses kontrolüdebi ölçümü, gaz ve sıvı analizi ve çevresel uygulamalara yönelik enstrümantasyon tasarımı ve üretimibnde yaygın olarak vortex debimetre kullanılır.

ABB Vortex Debimetre Özellikleri:

  • Kullanım alanı olarak sıvı, gaz ve buhar uygulamalarında kullanılır.
  • Cihaz tipleri:
  1. Vortex Master,
  2. Swirl Master, olarak sıralanır.
  • DN15 … DN400 aralığında hat çapı mevcuttur.
  • Proses sıcaklık limitleri -55 … 400 derece aralığında uygulanır.
  • Yüzde 0.5’lik bir hata payı oluşturabilir.
  • 4 – 20 mA, pulse ve kontak çıkış olarak üç farklı çıkış oluşturur.
  • Güçlü vericinin kullanımı kolaydır ve ihtiyaçları karşılayan çıkış sinyali sağlar.
  • Gösterge üzerinde manyetik çubuk ya da HART protokolü ile programlama yazılır.
  • IP67 koruma sınıfında yer alır.