AKILLI ATM NETWORK ÇÖZÜMLERİ
Endüstriyel ROUTER, SCADA, BANKA ve OTOMASYON ÇÖZÜMLERİNDE KULLANIMI
Endüstriyel Router Ethernet temelli IP bilgilerin bir noktadan diğer noktaya taşınmasında kullanılan bir üründür. Ev için olan basit ürünlerden endüstriyel otomasyonda kullanılan çok komplike ürünlere kadar farklı farklı modelleri vardır.
Endüstriyel Router otomasyon ve şube bağlantılarında farklı amaçlarla kullanılabilir. Ayrıca, ADSL modem gibi kablolu teknolojilere göre bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bu iki teknoloji bazı durumlarda birbirinin rakibi olmakla birlikte genellikle birbirini tamamlayan çözümlerdir.
IOT teknolojisinin en temel dezavantajlarından birisi paylaşımlı bir yapı olmasıdır. Endüstriyel Router ve Endüstriyel modemler bir baz istasyonuna bağlanmak zorundadır. Bu baz istasyonunun internete erişim hızı genellikle birkaç E1 (yani 2-8 Mbps) bazan 40-50 Mbps’tir. Bu bant o baz istasyonundaki tüm kullanıcılar tarafından bölüşülmektedir.
ADSL/G.SHDSL gibi kablolu teknolojiler ise bağlantılarını genellikle saha dolaplarından alır. Bu dolapların internete bağlantı hızı ise genellikle 1 Gbps’tir. 1 Gbps hızındaki bu bağlantı o saha dolabını kullanan kullanıcılar arasında paylaşılır.
IOT teknolojisin en temel avantajı ise her yerde erişilebilirlik (hemen hemen her yer demek daha doğru olur) ve kablo ile bağlantısının olmamasıdır. Dolayısıyla su kuyusu, elektrik trafosu gibi yerleşim yerlerine yakın olmayan noktalarda genellikle ADSL gibi servisler yokken 3G olabilmektedir.
Endüstriyel Router ve kablolu hatlar kullanılarak yedekli bir ağ oluşturmak mümkündür. ADSL veya G.SHDSL bir otomasyon sistemi için asıl haberleşme kanalı iken kabloda oluşacak bir bağlantı kopması durumunda devreye giren yedek hat olabilir. GSM ve kablolu teknoloji farklı altyapılar olduğu için iki hatta birden arıza olma ihtimali çok düşük olacaktır.
Endüstriyel Router ve kablolu bağlantının birlikte kullanılması ayrıca ekipman yedekliliği de sağlayabilir. VRRP protokolü kullanılarak ADSL bağlantıda kullanılan router’ın arıza yapması durumunda otomatik olarak devreye girip 20 saniye gibi bir sürede iletişimin yeniden tesisini sağlar.
Elektrik hatları, banka iletişim altyapısı, su otomasyonu gibi kritik işlerde VRRP kullanılması erişilebilirliği ciddi oranda artırır.
Kullanılan ekipmanın (RTU, PLCS, Banka ATM’si gibi) çift Ethernet portunun olması durumunda bu portlardan biri Router ile diğeri ADSL modem ile bağlanarak yedeklilik sağlamak da mümkündür.
Router’ların bir bölümünde seri port da bulunmaktadır. Bu portlar özellikle SCADA projelerinde RTU ve PLC’lerin bağlantılarında kullanılabilmektedir. Bu portlar genellikle RS232 veya RS485 standardındadır ve asenkron modda çalışırlar.
Router üzerindeki seri port, MODBUS seri protokolünü MODBUS TCP protokolüne çevirebildiği gibi virtual com veya transparan seri olarak da konfigüre edilebilir.
3G Router kullanımında güvenlik kaygısı varsa APN kullanılması güvenlik seviyesini hayli artıracaktır. İlave güvenlik için 3G router’lar üzerinde IPSEC gibi VPN teknolojileri kullanılabilir.
Endüstriyel Router üzerinde IPSEC VPN kullanılması durumunda iletilen bilgi uçtan uca kriptolu olarak iletilir. Bu teknoloji sayesinde ara noktaların herhangi birinde bilgiye erişilebilme şansı kalmaz.
Inhand Networks Türkiye temsilcisi olan firmamız AVD Teknoloji GPRS modem, Endüstriyel Modem ve Endüstriyel Router konularında ürün ve hizmet tedarik etmektedir.