Skip to main content

RTU NEDİR?

RTU (İngilizce Remote Terminal Unit kelimelerinin kısaltması), içerisinde mikroprosesör kontrol sistemi olan, fiziksel saha ekipmanları ile SCADA sistemi arasında iletişimi sağlayan, sahadan gelen sinyal ve bilgileri merkez kontrol sistemine ileten ve merkez kontrol sisteminden gelen komutları sahaya taşıyan elektronik bir cihazdır.

RTU Enerji, ulaşım, savunma, petro-kimya, gıda başta olmak üzere birçok alanda SCADA ve Otomasyon projelerinde kullanılmaktadır. RTU özellikle merkezden uzak noktaların yönetilmesinde kullanılır. Her ne kadar her geçen gün PLC ile RTU arasındaki farklar azalsa da özellikle RTU’ların haberleşme kabiliyetleri sebebi ile farklı istasyonların tek bir merkezden yönetilmesi gereken projelerde RTU tercih edilmektedir. Örneğin RTU birçok kuyu ve deposu olan bir su işletme şirketinin su kaynaklarının yönetilmesinde başarı ile kullanılmaktadır. Yine RTUJ birçok üretim ve depolama noktası olan bir petrol üretim firmasının tam kontrol ihtiyaçlarını başarı ile sağlayabilmektedir. Çimento fabrikaları gibi çok farklı ve fazla sayıda fiziksel ekipmanın olduğu ve çalışma şartlarının çok zor olduğu ve yine yedekli çalışmanın vazgeçilmez olduğu projelerde RTU tercih edilmektedir.

TEMEL RTU TERİMLERİ

  • Dijital İnput:
    Dijital Sinyal / Kuru Kontak; ekipmanların bir takım durum bilgilerini açık veya kapalı anahtar pozisyonlarına göre RTU işlemcisine iletilmesidir. Bu sinyaller bir vananın pozisyonu veya bir cihazın arıza durumunun gibi bilgilerin işletilmesi için kullanılır.
  • Analog Input:
    Analog Sinyal, cihaz bilgilerinin voltaj veya akım olarak RTU işlemcisine iletilmesi için kullanılır. Analog sinyaller tranmitterler, sayaçlar ve sensörlerden gelen bilgiler olup belli bir aralıktaki değerlerin voltaj veya akım cinsinden kalibre edilmesi ile sisteme iletilir.
  • Dijital Output:
    Dijital çıkış saha ekipmanlarına gönderilen aç / kapa gibi bilgilerin iletilmesinde kullanılır.
  • Analog Output:
    Analog çıkış ise saha ekipmanlarına gönderilen oransal bilgiler olup voltaj veya akım cinsinden olur. Oransal vana gibi ekipmanların kontrolünde kullanılır.

RTU birçok farklı fiziksel haberleşme kanallından akıllı cihazlar ile iletişim kurabilmekte ve birçok haberleşme protokolünü desteklemektedir. Piyasada bilinen RTU modelleri RS232, RS485, RS422 veya Ethernet üzerinden Modbus, Profibus, IEC 60870-5-101/103/104, DNP3, IEC 60870-6-ICCP, IEC 61850 başta olmak üzere farklı protokoller kullanarak haberleşebilmektedir.

RTU bu üstün özellikleri sayesinde birçok zor fiziksel şart altında ve ulaşılması güç noktalardaki cihazların yönetilmesinde ve hayatımızın kolaylaştırılmasında çok önemli roller üstlenmektedir.