Skip to main content

NEMSG KARTI ÜZERİNDE ANALOG İŞARET SEVİYESİNİN AYARLANMASI

1. GENEL BİLGİLER

2. NEM LOGİN İLE UNEM SİSTEMİNE BAĞLANILMASI

Masaüstünde bulunan NEM Login ikonunu çift tıklayınız. Nem Login ikonu aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

Nem Login ikonunu çift tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır.

  • Kullanıcı Adı (User Name): nemadm
  • Parola (Password): nemadm

Yukarıdaki bilgileri girilip “OK” butonu tıklanır.

nemadm kullanıcı adı ve parolası ile UNEM sistemine bağlanıldıktan sonra aşağıdaki pencere çıkmalıdır.

  • Yukarıdaki resmi olan programa “Nem Desktop” adı verilmektedir. Nem Desktop üzerinde “Application” tıklanır açılan menüde “NEM Configurator” tıklanır.

  • NEM Configurator tıklandıktan sonra aşağıdaki pencere açılmalıdır.
  • 2.1 NEM CONFİGURATOR ÜZERİNDEN CİHAZA BAĞLANILMASI NEM Configurator penceresi açıldıktan sonra istenilen UMUX cihazının üstü sağ tıklanarak açılan menüde “configuration” tıklanır. Aşağıdaki resimde Karabasamak istasyonunda bulunan UMUX cihazı sağ tıklanmış olup configuration seçeneği tıklanmıştır.
  • CONFİGURATİON SEÇENEĞİ TIKLANDIKTAN SONRA AŞAĞIDAKİ PROGRAM (UCST) AÇILMALIDIR.
  • 2.2 UCST İLE UMUX ÜZERİNDE AYAR YAPILMASI 2.2.1 “UPLOAD” İLE CİHAZ İÇERİSİNDE GÜNCEL BİLGİLERİN ALINMASI UCST programı ilk açıldığında her zaman “UPLOAD” yapılmalıdır. Bunun için File tıklanır ardından Upload seçeneği tıklanır.

Upload tıklandıktan sonra cihazın içerisinde güncel bilgiler elde edilir. Upload sırasında aşağıdaki ekran geçici olarak karşınıza çıkar.

2.2.2 NEMSG, SİNYAL VE TELEKOMANDIN BAĞLI OLDUĞU KART AYARLARI

Upload işlemi yapıldıktan sonra NEMSG üzerinde sinyal ile telekomandın bağlı olduğu kanallar için hat zayıflama, güçlendirme işlemleri yapılabilir.

Bunun için aşağıdaki ekranda NEMSG kartı çift tıklanır ya da NEMSG kartı bir kez tıklanıp üst menüden “Unit Configuration” ardından “Parameters” seçeneği tıklanır.

2.2.3 NEMSG ÜZERİNDE HAT ZAYIFLATMA VE GÜÇLENDİRME

2.2.3.1 NEMSG ÜZERİNDE GÖRÜLEN “INPUT” VE “OUTPUT” KAVRAMLARI

NEMSG kartı çift tıklandıktan sonra aşağıdaki pencere açılır. Açılan pencerede Input Level ve Output Level bölümleri bulunmaktadır.

2.2.3.1.1 “INPUT LEVEL”

Input Level, NEMSG cihazına bağlanan cihazdan gelen sinyalin karşı tarafa gönderilirken zayıflatıp/güçlendirileceği kısımdır. (Örnek: Karabasamak’ta bulunan T30’un adanaya gönderdiği sinyal)

Örnek olarak: Osmaniye istasyonunda T30 cihazının adanaya doğru gönderdiği sinyal zayıflatmak isteniyorsa “Input Level” kısmında ayar yapılmalıdır.

Input Level kısmında girilebilecek değerler: 9,5 dBr ile -16 dBr arasındadır.

-‘li (eksili) değerler sinyalin güçlendirildiğini göstermektedir, +’lı (artılı) değerler sinyalin zayıflatıldığını göstermektedir.

Örnek olarak: normalde -3 dBr olan input level seviyesi T30 cihazından gelen sinyali     3 dBr güçlendirerek karşı tarafa göndermektedir, -6 dBr yapılırsa, alınan sinyal karşı tarafa gönderiliken 3 dBr daha güçlendirilerek gönderilmektedir. Eğer -3 değeri +1 yapılırsa gelen sinyal -3 dBr’a göre 4 dBr zayıflatılarak karşı tarafa gönderilmektedir.

2.2.3.1.2 “OUTPUT LEVEL”

Output Level Adana’dan gelen sinyalin T30 cihazına doğru gönderilirken zayıflatılıp/güçlendirildiği kısımdır.

Mantık olarak Input Level’e göre terstir, -‘li değerler T30’a doğru çıkan sinyalin zayıflatılarak, +’lı değerler sinyalin güçlendirilerek T30 cihazına doğru gönderilmesini sağlar.

Örnek olarak: normalda 3 dBr olan output level merkezden gelen sinyalin 3 dBr güçlendirilip T30 cihazına doğru gönderildiğini göstermektedir, eğer 3 dBr değeri 5 dBr yapılırsa 2 dBr daha sinyal güçlendirilmiş olur ya da -4 dBr yapılırsa uçtan gelen sinyal değeri T40 cihazına 4 dBr zayıflatılarak gönderilmiş olur.

Input ve Output Levelleri istenilen seviyeye getirildikten sonra “OK” butonuna basılır.

2.2.4 YAPILAN AYARLARIN AKTİF HALE GETİRİLMESİ (PARTİAL DOWNLOAD)

Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra ana menüde“File” ardından “Partial Download” tıklanır.