Skip to main content

Havai Hat İzleme ve Arıza Tespitiİ

Enerji kalitesi denilince akla gelen tek konunun kompanzasyon ya da harmonik filtreleme olması, günümüz enerji dağıtım sistemlerinde yapılan hatalardan biridir. Kalite, kelime anlamı gereği tüketici ihtiyaçlarını kapsayan ürün ya da hizmetin her defasında ve sürekli olarak aynı değerlerle karşılanması demektir. Enerji dağıtımında bu anlam yalnızca saf sinüs ile enerji iletmek değil, iletilen bu enerjinin tüketiciye sürekli olarak sağlanabilmesi ve kayıplarını minimize etmesi anlamına gelmektedir.

Enerji dağıtım sistemlerinde müşteriye sağlanan enerjinin sürekliliğini etkileyen hataların 80%’i geçici arızalardır. Bu arızalara örnek olarak, rüzgârlı havalarda dağıtım hatlarına ağaç düşmesi ya da kuşların göç yolları üzerinde bulunan hatlarda kuşların kanat teması ya da kanatlandıklarında hatları sallayıp kısa devreye yol açmaları gibi sebepler gösterilebilir. Bu arıza kısa süreli de olsa fiderlerde açma operasyonunu tetikler ve enerji sürekliliğinde kayıplara sebep olurlar. Günümüz sistemlerinde hemen hemen her Sekonder Koruma Rölesinde yer alan Reclose özelliği ile kendini kısa sürede temizleyen bu hataların üzerine tekrar kapama işlemi uygulanır ve hatta tekrar enerji verilmeye devam edilir.

Ancak, SK rölesinde/korumasında Reclose özelliği bulunmayan ya da güvenlik/önem gerekçeleriyle bu özelliğin aktif edilmediği bazı fiderlerde ve geçici olmayan arızaların görüldüğü durumlarda hataya ilgili ekiplerin müdahale etmesi gerekmektedir. Bu tip bir arıza durumunda ekiplerin karşılaştıkları en büyük zorluk, arızanın oluştuğu yerin net olarak bulunamaması ve ilgili fider hattının çok uzun olduğu bölgelerde, yer yer zorlu arazi koşullarında ilgili ekibin arızayı uzun süre göz ile takip ederek bulmak zorunda kalmasıdır. Bu hem ekipler için zaman kaybı, hem müşteri için üretim kaybı hem de ilgili dağıtım şirketini hukuki yönlerden sıkıntıya sokacak uzun enerji kesintilerine sebebiyet vermektedir. Bu sorunlarla başa çıkmanın en kolay yolu, Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi (SCADA) ve haberleşebilen Havai Hat İzleme ve Arıza Tespit cihazları kullanımıdır.

Havai hat izleme cihazı, her bir faza, faz enerjiliyken dahi bağlanabilen/çıkartılabilen ve manyetik indüksiyon mantığı ile kendinden enerjili ışıklı izleme ve gösterge cihazı ve bu cihazdan gelen bilgiyi analiz edip kablosuz olarak SCADA sistemine ileten terminallerden oluşmaktadır. Sistemde belirlenmiş kritik noktalara ve kendini temizlemeyen arızaların sıklıkla görüldüğü bölgelere bağlanan bu cihaz, arızaya ilk tepkiyi verip SCADA’ya bilgiyi gönderir ve havai hatta bağlanan gösterge cihazı arıza ledlerini aktif eder. Bu sayede ilgili birimlere arızanın yeri ve arıza bilgisi en kısa zamanda iletilir ve ekiplerin çok daha kısa sürede müdahalesi gerçekleşir. Arıza topolojisi de incelenerek, yapılacak müdahale önceden belirlenip aksiyonların alınması kolaylaşır. Ayrıca, fiderinde Reclose özelliği bulunan sistemlerinizde gereksiz yere hat recloser kullanım masraflarını da engelleyen bu cihazlar sayesinde yatırımınızı da minimize etmiş olursunuz.

AVD Teknolojik Çözümler olarak, INHAND ailesinin yüksek hassasiyetli göstergeleri, sürekli izleme özelliğine de sahip, harici enerji kaynağı gerektirmeden güneş enerjisi ile çalışan terminalleri yardımıyla, Enerji Dağıtım sisteminizde ihtiyaçlarınıza en uygun çözümü sunuyoruz. Hem ürün ile ilgili teknik bilgi, hem de hattınızda nasıl iyileştirme yapabileceğimize dair çözümlerimiz için aşağıdaki iletişim adreslerinden bize ulaşabilirsiniz.

business

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir