Skip to main content

İkinci El Haberleşme Ürünlerin Kullanılmasında Karşılaşılan Genel Sorunlar

Bilişim teknolojilerindeki hızlı değişim ve yenilenme, temel olarak ihtiyaçlardaki artışın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bilgiye hızlı ulaşmak, onu hızlı işlemek ve rakiplerden bir adım önde olmak veya daha sürdürülebilir ve güvenli alt yapılara sahip olmak arzusu, firmaları bu alanda yeni yatırımlar yapmaya sevk etmektedir. Yeni yatırımlar genellikle, mevcudun ikame şeklinde olduğu için, daha önce kurulmuş olan cihazlar boşa çıkmakta ve ikinci el piyasasında değerlendirilmektedir.

Özellikle terk edilmeye başlanmış teknolojileri kullanan kurumlar, yedek parça ihtiyaçları ve yeni üniteler için yaptığı yeni yatırımlarla bu pazarın en önemli müşterilerini oluşturmaktadır. Bu ürünlerin tercih edilmesinin en önemli sebebi fiyatlarının yeni ürünlere kıyasla çok uygun olmasıdır. Bir başka önemli sebep de kullanılmamış ürünün tedarik edilememesidir.

Kullanılmış ürünlerin piyasaya yeni olarak sunulması tamamen bir etik problemidir. Buna rağmen alıcıların dikkati bu tür olayları engelleyebilir. Ürünlerin ana distribütörden alınması veya yetkili bayi kanalının tercih edilmesi önemli bir tedbirdir. Ayrıca farklı tedarikçilerden alınan fiyatlardaki dengesizlikte bir uyarı olabilir. En etkili yol ürünün gözle ve üretici sistemi üzerinden kontrol edilmesidir.

Bu tür bir aldatmanın olmadığı, beyan edilmiş ikinci el ürün satışlarında, kullanıcılar bazı sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Ürünlerin garantisinin olmaması, servis ve destek hizmetlerindeki yetersizlik, belirli özelliklerin test edilememesinden kaynaklanan çalışırken fark edilen sorunlar, ilk akla gelen problemlerdir. Ayrıca bu ürünlerin sistemin geri kalanındaki cihazlara zarar verme ihtimali de mutlaka dikkate alınmalıdır. Özellikle ikinci el ürünlerin güç üniteleri de orijinal olmamakta ve aşırı ısınmadan kaynaklı yangınlara sebep olabilmektedir.

Üreticiler, ikinci el piyasasında satılan ürünlere hiçbir şekilde destek vermemektedir. Özellikle sürüm güncelleme gibi konularda sıkıntı çıkmaktadır. Arıza durumunda hızlı çözüm üretememek, işletmelere para, vakit ve itibar kaybettirmektedir. Cihazlar üzerinde kullanılan her bir parçanın bir ömrü vardır. Daha önce kullanılmış olan bu ekipmanlar genelde ömrünün sonuna gelmiş olmakta ve verimli çalışmamaktadır.

İkinci el ürün kullanımının ilk başta fark edilmeyen bir diğer olumsuz etkisi de, müşterilerine bu ürünü sunan ve destek veren firmaların hayatiyetini devam ettirememesi ve gerektiğinde doğru ürüne ve çözüme ulaşamamaktır. Ürün hakkında eğitimleri almış ve yetkilendirilmiş firmaların varlığı, müşteriler için her zaman bir güvencedir.

Kısa dönemli ilk satın alma maliyetlerine değil, toplam sahip olma maliyetlerine odaklanıp, ürünleri yetkili ve yetkin firmalardan almak, işletmeleri toplamda kâra geçirecektir.

business

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir