Kablosuz İletişim Cihazlarının Kurulumunda İş Sağlığı ve Güvenliği
Kablosuz iletişim cihazlarının kurulumunda iş sağlığı ve güvenliği iki farklı perspektiften ele alınmalıdır. Birincisi kurulumu yapan kişi veya kişiler ile kurulum esnasında etrafta olan kişi ve cihazların güvenliği, ikincisi cihazın kullanımı sırasında çevrede bulunan kişilerin sağlığı ve güvenliğidir.
KURULUM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULARIN BAŞINDA YÜKSEKTE ÇALIŞMA KURALLARI GELMEKTEDİR. BU CİHAZLAR GENELLİKLE TAVAN VEYA DUVARIN YÜKSEK NOKTALARINA YA DA ÇATI, KULE, DİREK GİBİ YÜKSEK DIŞ ORTAMLARA MONTE EDİLMEKTEDİR. BUNA EK OLARAK ELEKTRİKLİ ORTAMLAR, KESİCİ DELİCİ ALET KULLANIMI KURALLARI İLE GENEL İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI DA DİKKATE ALINMALIDIR.
- İç ortamda yapılan kurulumlarda kullanılacak merdiven ve benzeri yükseklik sağlayan aletler standartlara uygun olmalı ve kullanım kılavuzuna uygun şekilde kullanılmalıdır.
- Dış ortamlarda ise kule vinç, sepetli vinç, merdiven vb. cihazlar kullanılabileceği gibi direkt erişimle çatıda kurulum da yapılabilir. Her durumda uygun emniyet kemeri ve diğer kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.
- Delme veya kaynak işlemi yapılacak ise bu işe özel tedbirler alınmalıdır. Delici ve kesici aletlerin koruma parçalarının takılı olması gereklidir. Ayrıca bu işlemleri gerekli eğitimleri almış personel yapmalıdır. Göz ve yüzü parçalar ve aşırı ışıktan koruyacak ekipmanlar ile eldivenler bu işlemler sırasında mutlaka kullanılmalıdır.
- Montaj alanında işaretleme yapılmalı ve insanların merdiven veya platformun yanından veya altından geçmesi engellenmeli olası riskler bertaraf edilmelidir.
- Kurulumu yapan kişinin merdiven veya platformdan sarkma ve sünme yapmaksızın rahat bir pozisyonda kurulum yapması için gerekli durumlarda platform hareket ettirilmeli aksi bir kullanıma müsaade edilmemelidir.
- Eğer kurulum esnasında elektrikli bir aygıt kullanılıyor ise kabloların geçişlerde risk oluşturmaması sağlanmalıdır. Ayrıca kablo makaraya sarılı ise makara tamamen açılmalı ve ısı vb. etkilerle oluşacak sorunlar bertaraf edilmelidir.
- Cihaz enerji bağlantısı hatta enerji yokken yapılmalıdır. Eğer hatta enerji varsa sigorta veya anahtar kapatılmalı ve başında bir görevli iş bitene kadar beklemelidir.
- Özellikle yüksek frekansta çalışan ve çıkış güçleri yüksek radyo link vb. cihazların ayarlanması ve devreye alınması esnasında, cihazın yayın istikametinde kimsenin bulunmaması sağlanmalıdır. Özellikle kurulumu yapan personelin cihaza çok yakın olduğu dikkate alınarak bu kişilerin korunması daha önemlidir. Gerekli durumlarda cihaza yanlış yerden yaklaşacak olan kişi, koruyucu ekipman ile korunmalıdır.
- Özellikle yükseğe çıkacak kişinin sağlıklı ve dikkatini toplayacak durumda olması çok önemlidir. Halsiz, kırgın, ilaç kullanan, başı dönen, sara gibi sürekli rahatsızlığı olan kişiler ile kendisini o gün yüksekte çalışmaya hazır hissetmeyen personel işi yapmaya zorlanmamalıdır.
- Özellikle çatılarda yapılacak çalışmalarda kaygan zemin konusunda dikkatli olunmalıdır. Kuş dışkısı vb. maddeler ile yağış gibi etkiler dikkate alınarak gerekli durumlarda iş ertelenmelidir.
- Yine çalılarda martı tacizlerine karşı kuş kovalayıcı cihazlar hazır bulundurulmalı ve gerekli durumlarda aktive edilmelidir.
- Kurulacak cihaz kurulumu yapan kişinin kaldıramayacağı kadar ağır veya montaj yapılacak yerin zorluğundan dolayı pratik değilse kaldırma işlemi için ek tedbirler alınmalıdır.
CİHAZLARIN KURULUMU TAMAMLANDIKTAN SONRA SİSTEM DEVREYE ALINACAK VE CİHAZLAR SÜREKLİ ÇALIŞACAKTIR. BU AŞAMADAN SONRASI İÇİN DE DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR DA KURULUM AŞAMASINDA PLANLANMALIDIR.
- Cihazların bulunduğu yerden düşmeyecek şekilde sağlam bir şekilde monte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca en kötü durumda cihazların düşmesi ihtimaline binaen yer seçimi, insanların ve diğer cihazların zarar görmeyeceği şekilde dikkatlice yapılmalıdır.
- Elektrik bağlantıları ark oluşturmayacak şekilde, doğru sarf malzemeleri kullanılarak yapılmalıdır.
- Topraklama sağlıklı olmalıdır.
- Bağlantı noktaları izole edilmeli ve çıplak kablo kalmamalıdır.
- Özellikle yüksek frekanslı ve çıkış güçlü cihazlar için güvenli yaklaşma mesafesi hesaplanmalı ve insanların normal koşullarda bu alanlarda bulunması engellenmelidir. Bu engelleme doğal olarak sağlanamıyor ise mutlaka çit vb. malzemeler ile bu sağlanmalıdır.
- Her türlü cihazın belirli bir kişi veya grubun düzenli ve uzun süreli bulunduğu bir alana bakması veya en azından belirli bir mesafeden daha yakın olması engellenmelidir. Özellikle banko ve sekretarya gibi sürekli oturmayı gerektiren yerlerde bu hususa dikkat edilmelidir.
- Cihazların izin verilenden daha yüksek güçle yayın yapması engellenmelidir.
- Bir ortamda izin verilenden daha yüksek elektromanyetik dalga varlığı engellenmeli. Gerekli durumlarda ölçümler yapılarak kişiler korunmalıdır.
- Kabloların geçişlere tehdit oluşturmayacak şekilde kanal veya boru içerisinden geçmesi sağlanmalıdır.
- Kablo kesitlerinin uygun olmasına dikkat edilmelidir.
- Cihazların geçişler sırasında başa çarpmayacak şekilde kurulması önemlidir. Özellikle görme engellilerin baş hizasın kontrol edemeyeceği düşünülerek kurulumlarda yükseklik dikkate alınmalı ve eğer zorunlu olarak alçak kurulum yapılması gerekiyorsa görme engelliler için yürüyüş parkuru işaretlemesi yapılarak güvenlik sağlanmalıdır.